1 февруари 2023 г.

Георг Кантор и Рудолф Щайнер


Интерес представлява срещата и кореспонденцията между великия математик Георг Кантор (1845–1918) и Рудолф Щайнер.

Кантор е един от най-великите математици в историята, създател на теорията на множествата, на теорията за трансфинитните числа и др. Личност с новаторско и нестандартно мислене, чието име всеки, който се занимава с математика, логика и фрактали, познава. Но не математиката е повод за тяхната среща, а… Шекспир.

Както други известни личности, Кантор също се е вълнувал от въпроса кой всъщност е бил Уилям Шекспир и имал ли е връзка с философа Франсис Бейкън, както смятат някои. Той е правел изследвания по този въпрос и е искал да сподели публично своето мнение, но не е намирал трибуна, от която да го стори. Точно за това обаче му помага Рудолф Щайнер, който е бил главен редактор на академичното списание Magazin fur Litteratur.

На 1 февруари 1900 г. Кантор се среща с Щайнер и ето какво пише той на сина си:

В продължение на 10 години Щайнер работи във Ваймар като съредактор на новото издание на творбите на Гьоте – по-специално естественонаучната част. По професия е научен изследовател и философ. И точно като Хусерл, по отношение на математиката, Щайнер започва с физика и сега е станал философ и литератор.

Аз го посетих днес във Фриденау, той е млад мъж на около 37 години. Но основното: Той е независим от управляващата клика, а що се отнася до проблема с Шекспир, той е на моя страна и най-важното е, че с удоволствие прие моите есета за своето списание. […]

Много съм щастлив, че открих д-р Щайнер, прекрасен човек, фина душа, благороден характер...“

И така, в брой 8 на списанието, през 1900 г. излиза статията на Кантор със заглавие: „Шекспирология и Бейкънизъм: Историко-критически приноси към решаването на Шекспировия проблем“.

Според информацията, това е единствената статия на Кантор по този въпрос.

Що се отнася до мнението на Щайнер по темата за Шекспир и Бейкън, няма категорично становище, нито е разяснявал този въпрос, вероятно го е считал за несъществен, измислен или е имало някакви езотерични особености, които не е можело да се дискутират.

Кантор и Щайнер разменят само няколко писма в този период и по този повод, и нямат повече комуникация помежду си. В писмо от 7 февруари 1900 г. Кантор пише на Щайнер, че са му дали неговата книга за Ницше, към която той е изпитал голям интерес.

Източник: Renatus Ziegler – Georg Kantor and Rudolf Steiner.