24 юни 2020 г.

Hypericum в антропософската медицина


Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е основно лечебно растение в антропософската медицина. Наричано е още билка на св. Йоан, защото цъфти около 24 юни, когато е обезглавен Йоан Кръстител, и поради червения му сок, символизиращ кръвта. Малко хора знаят, че тамплиерите са лекували с жълт кантарион раните си по време на Кръстоносните походи.

В антропософската медицина жълтият кантарион като потенцирано лекарство Hypericum се използва при проблеми с нервната система, невралгии, при гръбначни и двигателни нарушения.

Едно от основните антропософски лекарства при енуреза, неволно напикаване, използвано вътрешно и външно.

Главно лекарство за тревожност, депресия и психически симптоми. Прилага се още в случаи на главоболие, световъртеж и др.

Спомага и допълва действието на златото, Aurum metallicum, и се използва в комбинация с него при психични и сърдечни проблеми (ниски потенции). 

Жълтият кантарион в медицинската астрология и в алхимичната медицина е под управлението на Слънцето и знака Лъв, и има затоплящо действие, с което въздейства на сърцето и нервната система. Маслото от жълт кантарион се използва локално като стоплящо и лечебно средство в редица случаи. Под формата на чай укрепва ритмичната система.

Hypericum действа на астралното тяло и връзката му с етерното тяло, като по този начин спомага на душата да се инкарнира по правилен начин в тялото, особено в областта на бъбреците.

Автор: Деян Пенчев