31 октомври 2018 г.

Рудолф Щайнер за източната мъдрост

„Трябва да се разбере, че на Изток през древните епохи е съществувала духовна мъдрост, но времето на тази духовна мъдрост е отминало. Трябва да дойде друга духовна мъдрост. Относно това хората в много отношения искат да се заблуждават.

Колко много хора се появиха в нашето съвремие, характерно с търсенето си, и искаха да запазят удобството на европейците, понеже Духовната наука им е твърде трудна, защото тук трябва да се мисли, а мисленето е толкова неудобно! Тук човек трябва да е духовно буден, а да бъде човек духовно буден е нещо толкова неудобно! Намериха се много хора, които пожелаха да спестят на европейците усилията да търсят същинския път към Духа и им донесоха всякаква източна мъдрост.

Европейците се чувстват добре, когато не им е необходимо сами да търсят Духа, а получават готовия Дух от Древна Индия. Това беше упойващо средство, понеже те не желаеха да потърсят Всемира чрез Духа. Те искаха да се упойват, посягайки към едно старо познавателно средство. Това беше грешка, правена в много области.”

Рудолф Щайнер, „Смъртта като преобразуване на живота”, GA 182, 30.04.1918