4 януари 2019 г.

Рудолф Щайнер за личното мнение и истината


„Когато демократичният принцип се прилага в познанието, тогава естествено той води до това, че хората ще се занимават главно с излагането на своите собствени мнения. Обаче истината не е нещо, за което човек може да има свое лично мнение. Човек или познава истината, или не я познава. Никой не може да твърди, че сборът от ъглите на триъгълника е 725, а не 180 градуса.

Когато хората се срещат и разговарят, те разговарят за своите възгледи, дори и в случаите, когато обсъждат най-висши теми. Обаче всичко това става в сферата на заблужденията и е също толкова несъстоятелно, колкото онова, което говори един човек, който не знае сбора от ъглите на триъгълника, а само изразява личното си мнение по този въпрос. Както не може да се дискутира върху това, дали сборът от ъглите на триъгълника е толкова и толкова градуса, така не може да се дискутира и върху висшите истини. Ето защо демократичният принцип е абсолютно неприложим в познавателната област.

Истината може да бъде позната на степени, стъпка по стъпка. Който е познал нещо, той вече не може да има едно или друго мнение за него. Човек или е познал нещо, или не го е познал.“

Рудолф Щайнер, GA 93, 16.12.1904