22 януари 2023 г.

Библиотеката на Рудолф Щайнер


Рудолф Щайнер е имал огромна лична библиотека, която днес е запазена в сградата на Rudolf Steiner Archive в Дорнах, Швейцария. Тя съдържа приблизително 9400 тома, според официалната информация. Събирани са от него в продължение на повече от 50 години.

Те са разпределени по теми: география, Гьоте, изкуство, история, литература, математика, медицина, музика, окултизъм, педагогика, право, природни науки, речници, театър, философия, теология и др. На много от техните страници има оставени от Щайнер коментари, бележки или прегънати горни ъгли.


От тези книги около 90 процента са на немски език. Общо 327 книги са на английски език, а други са на френски, италиански, шведски, латински, санскрит и др. От тези 327 книги на английски език, 50 процента, или общо 167 книги, са на теософска тематика. Останалите са за религия, социални науки, философия, природни науки, история, изкуство и 11 от тях са антропософски преводи на английски език.

През целия си живот Щайнер не е спирал да чете и да купува книги, включително и в последните месеци от живота си, когато е бил на легло. Той е следял цялото тогавашно книгоиздаване и всички книги, които са излизали и са го интересували, основно писани или преведени на немски език. Много пъти е поръчвал на някой друг да му купи от някоя книжарница избрани от него книги. Много пъти другите са му купували различни книги, които са му носили и подарявали. Щайнер е бил страстен библиофил и дори когато е пътувал във влака за някоя лекция е четял и прелиствал подбрани от него книги.

Източници:

John Paull – The Library of Rudolf Steiner: The Books in English
Rudolf Steiner Archive – Our Records