29 октомври 2018 г.

Какво е антропософията


Антропософията е наука за духа, духовна наука.

Това е наука в пълния смисъл на думата и както имаме науки като биология, анатомия, физика, химия, геология, минералогия, метеорология и др., така имаме и антропософия.

Както приемаме Аристотел за баща на западната наука, Хипократ за баща на медицината, Теофраст за баща на ботаниката, Ератостен за баща на географията и пр., така приемаме и д-р Рудолф Щайнер (1861–1925) за баща на науката за духа, антропософията. Никой преди него не е изследвал с такава научна точност, конкретност и систематичност духовния свят.

Ако досега познатите науки изследват физическия свят и човека, антропософията изследва човека и света от една духовна гледна точка, тя изследва и проучва самия духовен свят и човешкия дух в него. Антропософията е наука за изследване на духовния свят.

Антропософията е наука за духовния свят и духовния човек. Тя иска да покаже, че всичко земно има духовни корени, духовни причини, че самият човек по същността си е дух, и че е жител на един невидим, отвъден свят.

Антропософията е анатомия, физиология, геология и география на духовния свят.

Антропософията е астрономия, космология и космография на духовните светове.

Антропософията е в пълния смисъл на думата метафизика, наука отвъд физиката, защото изследва принципите, законите и отношенията в надфизичния свят и как те се проявяват във видимото битие. Тя е свръхсетивна наука, която обяснява сетивния свят.

Антропософията е пряко свързана с философията, тя я развива на по-висше ниво и я свързва с нейните първоизточници по нов, съвременен начин, насочен към бъдещото развитие. Философията трябва да се превърне в метафизика, трябва да се превърне в антропософия.

Антропософията, това е науката за духовното мислене и духовното съзнание.

Д-р Деян Пенчев

* * *

 „Изследването на духовните процеси, които стават в човешкия живот и във Вселената, може да се означи като духовна наука.“

„Антропософията е път на познание, който отвежда духовното в човека към духовното във Вселената.“ 

„Ако искаш да имаш антропософия­та, постави се в средата между Бог и природата; позволи на човека да говори за това, кое­то е над теб и те озарява със светлина, както и за това, което е под теб и непрекъснато се промъква в теб; тогава ти имаш антропософията – мъдростта, която идва от човека.”

Д-р Рудолф Щайнер